InfoNormesUdL

⚠️Abans de consultar aquesta guia comprova que totes les normatives estan actualitzades. Descàrrega de responsabilitat: aquesta web té caràcter orientatiu sobre normativa vigent en el moment de la seva revisió; podria no adequar-se a l'esperit de les normatives vigents, basi's sempre i consulti la normativa original i vigent.

Normativa Avaluació i Qualificació

Tot el que necessites saber sobre la teva avaluació en un cop d'ull, ordenat cronològicament

Normativa de l'Avaluació i la Qualificació dels aprenentatges de Graus i Màsters

Última revisió d'aquest apartat web: 28/12/2024

DISPOSICIONS I DRETS GENERALS

Aquesta normativa:

  • Aplica a tots els graus i màster de centres propis i adscrits de la UdL (+ màster interuniversitari coordinat per la UdL).
  • Regula l'avaluació de l'aprenentatge de coneixements o competències i estableix els requisits marc de les guies docents, que no poden contradir a aquesta normativa.
  • Informa que l'avaluació és contínua per defecte, altres tipus com l'avaluació alternativa; la convocatòria per acabament d'estudis o mitjançant compensació els ha de sol·licitar l'estudiant d'acord amb el procediment establert.
  • Estableix els períodes per a procediments ordinaris i extraordinaris d'avaluació, atorgant-los de manera general aquesta competència als centres.
  • Fixa drets generals en el sistema d'avaluació: mitjançant evidències de competències pròpies de la materia que siguin objectives, imparcials, quantificables, clares i que no portin a confusió, amb criteris transparents publicats en les guies docents abans del procés de matriculació (des de la matriculació, realització de proves d'avaluació en les quals s'inclouen les recuperacions i revisions fins al tancament d'actes definitiu).
  • Informa que l'estudiantat té dret a gaudir de mesures de suport per a la inclusió real i efectiva i la igualtat d'oportunitats (Programa UdLxTothom) i que el professor/a responsable de l'assignatura i la Comissió d'Estudis de centre han de vetllar per aquestes garanties, durant l'avaluació i la docencia (Dret Estatuts, Lleis)
  • Informa que l'estudiantat té dret a l'aturada acadèmica, sense que això afecti l'avaluació acadèmica, respectant el dret a l'educació; seguint el procediment previst al Reglament del Consell de l’Estudiantat.
  • Informa que l'avaluació de les pràctiques externes i els TFG/TFM es regeixen per normatives pròpies o de centre.

La normativa es va renovar i és freqüent trobar guies docents que no segueixin els requisits d'avaluació marc establerts recentment, en l'apartat trobaràs les claus a comprovar, per a poder centrar-nos en aprendre i gaudir la carrera i la universitat.

Abans i durant la Matriculació 📋

A la guia docent:

  • Abans de la Matriculació, el professor o professora responsable de l’assignatura ha de definir el sistema d’avaluació, I coordinar els docents perquè sigui homogeni, amb uns criteris i objectius formatius anàlegs.
  • Han de constar les dates de les activitats d’avaluació que suposen almenys un 30 % de la nota final de l’assignatura. (D'acord amb l'organització del centre, les dates d'aquestes activitats d'avaluació poden no estar en la guia docent, en aquest cas el centre mitjançant l'òrgan competent, la seva Comissió d'Estudis, ha d'aprovar la planificació, al igual que amb el calendari acadèmic).       Pendent revisió d'assessoria jurídica

En la matricula:

  • L’estudiant solament pot matricular-se del TFG o TFM quan es matriculi de tots els crèdits pendents per finalitzar la titulació.

Normativa Acadèmica i de Permanència: CONSULTA

  • Atenció als prerequisits, correquisits de matriculació, cada centre els pot estipular.
  • Per motius de conciliació pots sol·licitar ser estudiant a temps parcial. Consulta els crèdits mínims/máxims de cada tipologia (temps complet/parcial) o valora l'avaluació alternativa del següent apartat.
  • Es disposa de 3 cursos acadèmics per a superar una assignatura en la UdL, la qualificació de "no presentat" no computa. De manera general s'ha d'haver realitzat un percentatge inferior del 50% del sistema d'avaluació.
  • De forma general, es obligatori matricular-se de les assignatures no superades i han de cursar-se i no es poden renunciar.
Primers 15 dies del semestre i mod. dates de proves 🌞🌁

Com a estudiants tenim la responsabilitat de comprendre les normativa i especialment les guies docents, la base del nostre aprenentatge i avaluació, és per això que és bon moment i recomanem revisar i modificar si s'escau les guies, planificar els continguts, l'estudi i les proves amb temps i prioritzar en moments de dificultat i si és necessari, renunciar a l'avaluació contínua i optar per l'avaluació alternativa per a conciliar laboral o familiarment.

Durant els primers 15 dies:

Sol·licitud de AVALUACIÓ ALTERNATIVA

Aquest tipus d'avaluació permet conciliar l'exigència diària de casa i el treball amb la universitat. Aquesta avaluació manté els drets de la contínua i sol consistir en una prova que pot arribar a suposar el 100% de la qualificació al costat d'altres possibles activitats presencials obligatòries.

  • Aquest sistema ha de recollir-se detalladament en la guia docent.
  • Per norma general només poden fer-se el 50% dels crèdits de la titulació en avaluació alternativa.
  • Les condicions i els termes de sol·licitud, els posen els centres, solen ser a l'inici del semestre.

Modificar el Sistema d'Avaluació

"Es pot modificar la part de la guia docent que inclou el sistema d’avaluació i la seua explicitació únicament durant els primers quinze dies des de l’inici del semestre d’impartició, amb l’acord* previ amb els estudiants."

  • "S'ha d'informar al coordinador/a del títol, al cap d’estudis i a la totalitat d’estudiants matriculats a través del Campus Virtual."
  • Fora d’aquest període, i de forma excepcional, l’avaluació es pot modificar de manera justificada amb el vistiplau de la Comissió d’Estudis del centre

Aplicable durant tot el curs: Pendent revisió d'assessoria jurídica

Modificar les dates de proves d'avaluació

D'altra banda, "les dates publicades de les proves d’avaluació d’una assignatura no poden ser modificades sense l’acord* de professors i estudiants i han de tenir el vistiplau dels caps d’estudis" i "cal anunciar-les amb antelació suficient, especialment les que condicionin la superació de la assignatura"

  • Aquestes dates, segons la interpretació jurídica, no es consideren part del "sistema d'avaluació" ("el seu contingut"), sinó "la seva forma" i per tant poden canviar-se sempre que es faci amb acord, vistiplau i antelació.

Concepte: ACORD Pendent revisió d'assessoria jurídica

Quan la normativa estableix que es requereix "acord previ amb els estudiants", això no implica necessàriament consens o unanimitat. En absència d'un procediment específic en la normativa d'avaluació es poden aplicar les normes generals de funcionament de les administracions publiques sent el principi de majoria simple l'adequat, sempre assegurant les garanties administratives/procedimentals de l'acord, vetllant per la participació efectiva de l'estudiantat i els seus drets de conciliació (Art. 9.8) en cas d'incompatibilitat amb la nova programació.

Guies docents i sistemes d'avaluació 📒🖊️

El professorat ha de garantir els drets generals en el sistema d'avaluació: mitjançant evidències de competències pròpies de la materia que siguin objectives, imparcials, quantificables, clares i que no portin a confusió, amb criteris transparents publicats en les guies docents abans del procés de matriculació (des de la matriculació, realització de activitats d'avaluació en les quals s'inclouen les recuperacions i revisions fins al tancament d'actes definitiu).

S'ha de respectat el principi de seguretat lingüística, la llengua d'impartició ha de ser la de la guia docent. No es compleix? Emplena el formulari

Les activitats d’avaluació s’organitzen en blocs (mínim 3, pes mínim 10%, pes màxim 50% de la qualificació final)

  • Cada bloc pot contenir una o més activitats d’avaluació relacionades (ha de ser coherent amb el pes del bloc)
  • El nombre i el pes de cada bloc d’avaluació en la nota final s’han d’explicitar en la guia docent al igual que les activitats de cada bloc que tinguin un pes superior al 10 %.
  • Les dates de les activitats d’avaluació que suposen almenys un 30 % de la nota final de l’assignatura han d’estar publicades en la guia docent i/o en el web del grau abans de la matrícula.

Es pot exigir una qualificació mínima necessària per superar l’assignatura en els blocs d'avaluació que ponderin, igual o superior d’un 15 %.

  • Els blocs d'avaluació que tinguin una qualificació mínima o que ponderin igual o més d’un 30 % de la qualificació final han de tenir obligatòriament dret a recuperació, exceptuant-ne les pràctiques de l’assignatura i les activitats que, per la seua naturalesa, no es puguin tornar a repetir dins del mateix curs.
  • La guia docent ha de de desenvolupar les proves d'avaluació de recuperació, han de seguir les garanties de les altres proves però la normativa no regula els termes; si la guia no ho especifica s'aplicaria el més favorable per a l'afectat.     Pendent revisió d'assessoria jurídica
  • La guia docent ha d’indicar si la realització d’una activitat de recuperació condiciona la qualificació màxima assolible en una assignatura.
  • En cas que l’estudiant no aconsegueixi la qualificació mínima necessària establerta en alguns dels blocs d’avaluació, però la mitjana de l’assignatura resulti aprovada, l’assignatura serà qualificada en l’acta amb un 4,9.

Excepcionalment, la UdL preveu la que l’avaluació en una assignatura no sigui contínua i una activitat d’avaluació pugui arribar fins al 85% de la nota final

  • S'ha de justificar adequadament el canvi de model, tenir el vistiplau de la Comissió d’Estudis del centre i ha de constar en la guia docent la data d’aquest acord.

Els exàmens orals sobre continguts teòrics han de ser enregistrats. Qualsevol altra prova d’avaluació oral (p. ex., presentació de treballs) ha de tenir lloc en sessió pública.

Si les proves d’avaluació requereixen materials específics, se n’ha d’informar l’estudiant amb antelació. Preferiblement, aquesta informació ja ha de figurar en la guia docent.

Exemple pràctic d'un sistema d'avaluació 🧑‍💻

EXEMPLE DE CONTINGUT DE SISTEMA D'AVALUACIÓ

Activitats:

  • L'activitat del 30% i el 15% del Bloc 1 succeirà a final de curs serà en un únic examen de X preguntes sobre la teoria tipus test amb X condicions (30%) i una altra part de desenvolupament de casos pràctics amb X criteris de correcció (15%).
  • L'activitat del 25% del Bloc 1 succeeix en el període d'exàmens parcials del centre, serà un tipus test...
  • L'activitat del Bloc 3 és la participació activa i resoldre preguntes puntuals durant els seminaris d'aquesta assignatura. Els criteris són...
  • L'activitat del 5% del Bloc 1 i 4 són dos exàmens sorpresa en finalitzar un seminari de l'assignatura, aleatori entre l'inici de curs i l'examen parcial i un altre entre l'examen parcial i final. El contingut d'aquest examen i els criteris són...
  • L'activitat del bloc 2 és un esdeveniment en el qual un tribunal compost per docents d'una altra universitat avaluen un projecte en grup en anglès, aquesta prova és irrepetible i es necessita portar la maqueta i tots els materials necessaris del projecte per a exposar-lo adequadament davant el tribunal. Sol ocórrer sobre les 2 setmanes abans de les festes de Nadal, per determinar.

Per a superar l'assignatura, després de les pujades de nota/recuperacions si escau es condiciona a:

  • Aprovar els blocs 1 i 4 per separat tenint en compte la suma de la ponderació de cada activitat del seu interior.
  • La suma de totes les qualificacions ponderades de tots els blocs ha de donar aprovat. Aquesta xifra serà la qualificació final de l'expedient.

Les proves de recuperació d'aquesta guia docent s'estableixen: en el bloc 1 i 4, que es recuperen per separat cada bloc al final del semestre i es pot obtenir la qualificació màxima del bloc en la recuperació. Aquestes mateixes proves de recuperació poden utilitzar-se per a pujar nota a estudiants que el bloc els donava ja aprovat, les condicions són x.

La qualificació final de "no presentat" es pot obtenir només si no s'ha realitzat el 40% ponderat de les activitats del sistema d'avaluació. Acordo x/xxxx de la Comissió d'Estudis.

Avaluació Alternativa: Consisteix en un examen teòric amb els continguts del bloc 1 i 4 que pondera 80% amb x criteris i el bloc 2 que pondera 20% amb x criteris.


REVISIÓ DEL SISTEMA D'AVALUACIÓ:

  • El següent sistema d'avaluació utilitza el vocabulari i l'organització mitjançant blocs i activitats en el seu interior i desenvolupa el seu contingut i criteris.
  • Estableix els criteris de les activitats avaluatives de recuperació i fins i tot de pujada de nota.
  • Desenvolupa l'avaluació alternativa de l'assignatura, un dret per a permetre als estudiants prendre una decisió informada al principi del semestre.
  • Els criteris de "no presentat" són diferents a la normativa, existeix un acord en la guia docent.
  • Aquest exemple té 4 blocs d'avaluació (supera el requisit de 3 blocs), el bloc 1 i 4 té diverses activitats amb les seves ponderacions dins del bloc i solo l'activitat de 30% ha de definir les dates en la guia docent o web del grau.
  • El bloc 2 té el mínim valor possible per a un bloc (10%) i l'1 el màxim (50%), si aquest volgués ser més alt hauria de ser justificat i que constés l'acord de la Comissió d'Estudis en la Guia Docent.
  • L'activitat del bloc 2 podrà no "explicitar-se" en la guia docent, ja que no és no és superior a 10%, igual que la de 5% del Bloc 1 i 4. En aquest cas el docent opta per informar i capacitar a l'estudiant per a motivar-li a assistir i aprendre de manera contínua.
  • Per normativa el bloc 1 i 4 tenen recuperació perquè són >= 30%.
  • A criteri del docent, podria establir-se nota mínima (tornar-los blocs condicionants a aprovar), els blocs 1, 3, 4, en ser superiors a 15%. El 3 només tindrà recuperació si s'estableix nota mínima. En aquest cas no succeeix.
  • No es pot establir nota mínima per definició a les activitats individualment dels Blocs 1 i 4, només es pot establir nota mínima als blocs.
Xuletas, copiar, frau acadèmic TFG, TFM i faltes 🖨️❌

Hi ha una Llei nova: Convivència Universitària (3/2022), penalitza copiar i tot frau en el sistema acadèmic. Diferencia còpia espontània de premeditada:

No es pot utilitzar durant la realització de les activitats d’avaluació mitjans no permesos o mecanismes fraudulents = s'entén que aquest tipus de comportaments tenen caràcter premeditat.

En canvi, es considera còpia espontània, entre d’altres, la còpia o intent de còpia dels resultats obtinguts per companys o la comunicació entre estudiants en una prova escrita.

Les faltes disciplinàries poden ser molt greus, greus o lleus.

  • Plagiar totalment o parcialment una obra o cometre frau acadèmic en l’elaboració del TFG, del TFM o de la tesi doctoral = falta molt greu.
  • Copia premeditada = falta greu
  • Copia espontània = falta greu/lleu

Evidencies de Frau acadèmic => professor o professora ha de retirar l’activitat avaluativa i ha de notificar-ho => possible obertura d’un expedient disciplinari, segons el procediment disciplinari establert en la Normativa de convivència de la UdL =>  sancions si obertura d'un expedient

Sospita de Frau acadèmic (espontània) => accions durant la prova, possible expedient + sancions

Sancions aplicables: depenent de la gravetat de la falta, la pèrdua del dret a ser avaluat de l’assignatura, la pèrdua de la matrícula d’un semestre o un curs o l’expulsió fins a tres anys.

Justificació d'inassistència a activitats d'avaluació 🤒🧑‍🎓🧓♿

Article 9.8 NORMATIVA DE L’AVALUACIÓ I LA QUALIFICACIÓ DELS APRENENTATGES EN ELS GRAUS I MÀSTERS

L’estudiant que no pugui concórrer a les activitats d’avaluació que es trobin enunciades i programades en la guia docent de l’assignatura –o, si s’escau, en el web del grau o màster–, o a les proves finals, per algun dels motius que s’exposen tot seguit, tindrà dret que el professor o professora responsable de l’assignatura fixi, escoltat l’estudiant, una nova data perquè la pugui desenvolupar adequadament:

  • a. Per malaltia, que ha d’estar degudament justificada amb un certificat mèdic.
  • b. Per coincidència, en dia i hora, amb un altre procediment d’avaluació d’alguna assignatura d’un grau o màster oficial impartit a la UdL.
  • c. Per defunció d’un familiar directe fins al segon grau de consanguinitat i fins al primer grau d’afinitat, succeïda en els set dies previs a la data programada per a la realització de la prova d’avaluació.
  • d. Per coincidència amb activitats oficials d’esportistes d’alt nivell i d’alt rendiment, tant nacionals com internacionals.
  • e. Per coincidència en el mateix dia amb reunions dels òrgans de govern i de representació de la Universitat, per a l’estudiant que desenvolupi tasques de representació estudiantil, amb la justificació prèvia d’aquest fet davant el professor o professora responsable.
  • f. Per absència com a conseqüència de la participació en algun procés de mobilitat estudiantil oficial.
  • g. En el cas dels estudiants del Programa UdLxTothom amb una malaltia crònica o aguda, quan l’estudiant sol·liciti i acrediti que no li serà possible lliurar o fer una activitat d’avaluació de l’assignatura en la data programada a causa d’una malaltia crònica o aguda, se li ha d’ampliar el termini de lliurament o la programació de l’activitat avaluativa un mínim de deu dies i com a màxim fins l’últim dia d’avaluació del semestre.
  • h. Per altres casos que puguin ser justificables i valorables per la Comissió d’Estudis del centre.

A més els representants estudiantils,  per a exercir correctament les seves funcions i responsabilitats, d'acord amb el Reglament del Consell de l’Estudiant de la Universitat de Lleida (CEUdL), modificat per  l’acord núm.178/2023 del Consell de Govern de 29 de juny de 2023, en el seu article 3.e, el 6.2 i 9 que estableixen:

  • “Les membres del CEUdL tenen dret a compatibilitzar l’estudi amb les activitats de representació sense que s’afecti la seua formació acadèmica ni l’avaluació.”
  • “La condició de membre del CEUdL eximeix de la realització d’altres activitats, acadèmiques o de qualsevol altra índole, com a membre de la UdL, durant el dia en què s'emmarqui l'activitat en la qual la seva presència sigui requerida.”
  • “Els òrgans de govern del CEUdL són: a) El Ple, b) L’Equip de Coordinació, c) La Comissió Permanent.”

Serveixi's aquest apartat com a guia unificada acompanyat de la deguda justificació d'inassistència.

Resultats, revisió i reclamació de les activitats d'avaluació ✅

RESULTATS

  • Resultats de les activitats d’avaluació contínues = no més tard de 15 dies hàbils (activitat lectiva) després de la seua realització i, almenys, dos dies hàbils abans de l’examen de recuperació.
  • Publicar les qualificacions = A l’eina de qualificacions prevista en el Campus Virtual O excepcionalment utilitzant el número d’expedient de l’estudiant.
  • El professor/a responsable d’una assignatura pot atorgar una matrícula d’honor quan l’estudiant tingui una qualificació numèrica igual o superior a 9,0. 
  • El nombre de matrícules d’honor no pot ser superior al 5 % del nombre d’estudiants matriculats. Si el nombre d’estudiants matriculats és inferior a 20 es podrà una.

REVISIÓ -Cronologia completa

Juntament amb la publicació de les qualificacions han de ser les dates i els horaris de la revisió (2 i els set 7 hàbils posteriors a la publicació de les qualificacions sense que hi hagi coincidència entre la revisió i altres activitats docents i/o avaluatives)

L’estudiant té dret a reclamar contra la qualificació final d’una assignatura o matèria, mitjançant una revisió extraordinària (És un procés que dura un mínim de 3 dies i un mes natural o màxim de 16 dies hàbils i 1 mes natural si la reclamació es vehicula correctament, fins que la resolució de correcció de qualificació es du a terme)

  • Termini màxim de 7 dies hàbils des de la publicació de les qualificacions finals per presentar un escrit de reclamació adreçat al deganat o direcció del centre a través del Registre oficial de la UdL o el dels centres, este notificarà al professorat de l'assignatura i al seu departament. (No es determina el temps entre la reclamació i la notificació al professorat des del centre.)
  • El professor/a haurà de trametre un informe per escrit al degà o degana o al director o directora del centre en un termini màxim de 3 dies hàbils i ha d’enviar les evidències d’avaluació de l’estudiantat que hagi presentat la reclamació i d’un conjunt representatiu d’estudiants de l’assignatura per poder tenir un punt de referència.
  • El centre ha de nomenar un tribunal (tres professors i dos estudiants que no estèn matriculats a la assignatura) proposta del departament responsable de la docència de l’assignatura en el termini màxim de 5 dies hàbils una vegada rebut l’informe del professor/a.
  • El tribunal, a partir de tota la informació disponible, ha d’elaborar una proposta de resolució en el termini màxim de 5 dies hàbils des del seu nomenament
  • - Temps indeterminat entre que es rep la proposta de resolució i es resol des del centre -
  • En un termini màxim de 3 dies hàbils des de la data de la resolució del degà o degana o el director/a del centre es enviat a tothom implicat.
  • Contra la resolució del degà o degana o el director o directora del centre, l’estudiant o el professor o professora implicats poden presentar recurs d’alçada davant el rector o rectora de la UdL en el termini màxim d’un mes a partir de l’endemà de la notificació. Transcorregut el termini establert sense que s’hi hagi interposat recurs d’alçada, s'executa la resolució.
  • D’aquest procés de revisió extraordinària se n’ha de deixar constància documental, tant del procediment seguit com de la resolució adoptada.

TANCAMENT D'ACTES DE QUALIFICACIÓ

  • Finalitzat el període de revisió de les qualificacions finals, els professors responsables han d’enregistrar les modificacions que s’hagin produït i han de tancar definitivament les actes d’avaluació.
  • El termini màxim per a la signatura de l’acta de qualificació l’ha de fixar el centre i comunicar al professorat i a l’estudiantat.
Avaluació mitjançant compensació en els graus 🧭

L’avaluació mitjançant compensació a la UdL permet superar un nombre limitat de crèdits* obligatoris suspesos en les seues convocatòries ordinàries en els graus.

Cada centre estableix el seu procediment i fixa un nombre de crèdits compensables (mínim 6) i podrà decidir si l’avaluació per compensació es fa a primer curs, per a finalització d’estudis o per ambdues situacions. CONSULTA NORMATIVA

Per poder ser avaluat per compensació, l’estudiant ha d’haver estat avaluat en la convocatòria ordinària del curs en el qual sol·licita la compensació. La qualificació per optar a la compensació es podrà ser depenent del centre entre el 3 i el 4.

*Les assignatures optatives, les pràctiques externes, els rotatoris i el TFG no es poden avaluar per compensació.

Convocatòria per acabament d’estudis 🛫

La convocatòria per acabament d’estudis consisteix en la possibilitat que l’estudiant demani l’avançament de la convocatòria ordinària de l’avaluació d’una assignatura, que s’hagi matriculat amb anterioritat, en cas que durant el desenvolupament del darrer curs de la titulació només li resti per superar un nombre reduït de crèdits. Tant per als graus com per als màsters, es fixa en 30 el nombre màxim de crèdits ECTS.

Cada centre te la seva normativa i termini de presentació de les sol·licituds. CONSULTA NORMATIVAS

L’estudiant que sol·liciti fer ús d’aquesta convocatòria i suspengui o no es presenti, no podrà tornar-se a presentar a l’avaluació de l’assignatura en el mateix curs acadèmic.

Aturada acadèmica 🙅🫸📢

L'estudiantat te dret a fer aturada acadèmica, total o parcial, respectant el dret a l'educació de l'estudiantat. L’aturada acadèmica l’ha de declarar el Consell de l’Estudiantat d’acord amb el procediment previst al Reglament del Consell de l’Estudiantat. MES INFO, CONSULTA NOSTRA WEB

Has vist que en alguna de les teves assignatures, el sistema d'avaluació no compleix els requisits descrits? Has sofert alguna injustícia? Vols que et guiem per a solucionar el problema o per a efectuar una reclamació? Escriu-nos sense compromís, privat amb el Consell.

Bustia d'assesorament

Fonts de dret ⚖️

Ordenades segons supremacia i/o rang d'aplicació de la norma. 🔴= D'especial rellevància per als representants estudiantils

Constitució, Normativa UE i Lleis estatals

Constitució Espanyola (CE): Norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol.

🔴LO 2/2023 (Llei Orgànica del Sistema Universitari - LOSU): Regula el sistema universitari espanyol en el seu conjunt i estableix les bases per al funcionament de les universitats, tant públiques com privades. A nivell universitari, és una de les normatives més importants.

Llei 3/2022 (Llei de Convivència Universitaria - LCU): Té com a objectiu establir les bases de la convivència en l'àmbit universitari, promovent l'ús de mètodes alternatius per a resoldre conflictes que puguin afectar-la o dificultar el seu normal desenvolupament i regula el règim disciplinari de l'estudiantat universitari

Reials Decrets i ordres ministerials

Desenvolupen aspectes específics de la LOSU i altres lleis ordinàries.

RD 1393/2007, RD 1002/2010, RD 99/2011, RD 592/2014, RD 822/2021

Especialment interès per als nostres drets:

  1. 🔴RD 1791/2010 (Estatut del Estudiant Universitari): Regula els drets i deures dels estudiants universitaris a Espanya. Aquest RD cobreix àrees com els drets de participació en els òrgans de govern de les universitats, el sistema d'avaluació, les ajudes per a la mobilitat, les pràctiques externes i la compatibilitat de l'estudi amb altres responsabilitats.
  2. RD 1721/2007 (Beques i ajudes a l'estudi): Regula el sistema de beques i ajudes a l'estudi, determinant els basis generals i criteris per a l'atorgament d'aquestes ajudes per als estudiants d'ensenyament universitari i no universitari. Aquest decret és fonamental per assegurar la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior.
  3. RD 822/2021 (Organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat)
  4. RD 534/2024 (Accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau i admissió)
Normativa Autonòmica - GenCat

Cada comunitat autònoma té competències en matèria d'educació i universitats, per la qual cosa pot desenvolupar la seva pròpia legislació en coordinació amb les normes nacionals.

LO 6/2006 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya: Norma institucional bàsica de Catalunya.

Llei 1/2003 Universitats de Catalunya: Configura al Sistema universitari de Catalunya i el seu consorci (CSUC).

Estatuts de la Universitat de Lleida 🌷

Cada universitat espanyola té uns estatuts propis, que són la norma interna més important dins l'àmbit universitari. Els estatuts estableixen l'estructura de govern, els òrgans de representació, drets i deures dels Estudiants i PDI (Personal Docent Investigador) i PTGAS (Personal Tècnic de Gestió, Administració i Serveis).

DECRET 201/2003: Estatuts de la Universitat de Lleida: Els primers estatuts i actuals de la nova Universitat de Lleida, aprovats pel Claustre constituent en data del 27 d'octubre de 1994. 

🔴 Nova proposta aprovada el 2 de desembre del 2024, pendent de publicació oficialper a començar a estar en vigor en el 2025.

Reglaments d'òrgans generals, estructures i departaments

Els reglaments son una norma escrita més específica que desenvolupa el marc establert per lleis superiors o per la normativa general. Té un caràcter més concret i és habitualment emès per estructures u òrgans interns de govern de la universitat com el Consell de Govern, les facultats, o altres òrgans de gestió, han de respectar  al reglament d'àmbit més general i els estatuts i altres normes superiors.

  1. 🔴Reglament del Consell de l'Estudiantat de la Universitat de Lleida (CEUdL): Defineix l'objectiu, les funcions, els drets, els deures, l'estructura i organització dels òrgans de govern interns del CEUdL (Ple, Com. Permanent, Equips de Coordinació i centres) i el seu procés electoral i altres drets generals com el de parada acadèmica (nou amb la LOSU)
  2. Reglament de centresDefineixen al centre i les seves funcions, la seva estructura i òrgans de govern (Junta de Facultat/Escola i Comissions del centre [Estudis, Màster, Qualitat]), els seus càrrecs i el procés electoral.
  3. Reglament de departaments: Desenvolupen la seva activitat, funcions, composició i les seves possibles seccions, els òrgans de govern (Consell de Departament) i les seves comissions internes al costat del règim econòmic.
Normatives d'àmbit general

Les normatives marquen les normes d'acció i coordinació entre els òrgans de govern i/o regulen un àmbit o aspecte específic dins de la universitat, com la normativa d’avaluació, la normativa de beques, etc... han de respectar als normatives d'àmbit més general i els estatuts i altres normes superiors. Les més rellevants per als estudiants en la nostra universitat:

  • Normativa de Convivència (Acord 19/2023 CG): Estableix les bases de la convivència universitària, prevé, detecta i respon els casos de violència i exclusió igual que els de frau acadèmic, promovent la resolució alternativa de conflictes i establint un règim disciplinari per a l'estudiantat.

Específiques per a l'estudiantat:

Per al suport de caràcter psicològic o emocional, i assessorament de maneral personal (SAP) i Suport Psicopedagògic (SSP) del Programa UdLxTothom.


Normatives acadèmiques d'àmbit general

Hi ha normatives acadèmiques que es renoven pràcticament cada any com les Acadèmiques d'estudis de Graus, Màsters i Doctorat; generals com la de Permanència, Avaluació (i el seu gran desenvolupament en altres normatives), Pràctiques Externes i Mobilitat. Al seu torn se subdivideixen segons la modalitat de titulació: Grau (amb les específiques de TFG), Màster (específiques TFM), Doctorat i Formació Contínua i Llengües. Esmentem les més rellevants per als estudiants de Grau:


Acords i resolucions de òrgans

ACORDS

  • Definició: Són decisions preses per òrgans col·legiats de govern dins la universitat, com ara el Claustre Universitari, el Consell de Govern o en el Consell: Equips de Coordinació i Ple.
  • Finalitat: S'utilitzen per aprovar normes generals, establir estratègies institucionals o regular aspectes d’organització interna que requereixen deliberació i votació per part de tots els membres de l’òrgan col·legiat.

RESOLUCIONS

  • Definició: Són decisions o actes administratius presos per òrgans unipersonals, com ara el rector, el degà o altres càrrecs executius.
  • Finalitat: La resolució és la manera com es prenen decisions executives dins de la universitat i s’aplica per aprovar qüestions concretes o donar resposta a sol·licituds individuals (com l’aprovació de places, la concessió de beques, resolucions de matrícula, etc.).

Recursos Administratius en l'Àmbit Universitari

Els recursos que es poden interposar contra acords i resolucions solen estar regulats pels estatuts de cada universitat, que defineixen les vies de reclamació. Els recursos habituals són:

  • Recurs de Reposició: Es presenta davant l’òrgan que va emetre la resolució (com el rectorat o deganat). És la primera instància en la qual es pot demanar una revisió interna de la decisió presa.
  • Recurs d’Alçada: Es pot interposar davant un òrgan superior dins de la mateixa institució. S’utilitza més sovint per als acords emesos per òrgans col·legiats.
  • Recurs Contenciós-Administratiu: Si s’esgota la via administrativa, es pot acudir a la jurisdicció contenciosa-administrativa, que permet que un tribunal revisi la legalitat de l’acte o decisió administrativa.
Usos i costums ✨

Els usos i costums només es poden aplicar si no existeix una normativa superior que reguli l’assumpte. Són, igual que les normes i lleis, fonts del dret, pel qual, es poden aplicar legalment de forma supletoria.

Exemples:

  • Àmbit de la Participació Estudiantil: En algunes universitats, si no hi ha una regulació específica, els usos poden determinar que els estudiants participin en certes comissions acadèmiques de manera rotativa, seguint pràctiques establertes.
  • Gestió d’Actes i Esdeveniments: Algunes cerimònies, com la graduació o celebracions acadèmiques, poden seguir usos tradicionals pel que fa a la seva estructura i desenvolupament si no existeix un protocol específic que els reguli.
  • Tutories i Horaris d’Atenció: A vegades, l’organització d’horaris de tutoria o la flexibilitat per atendre consultes es pot basar en pràctiques habituals.


🐣 EY! , enhorabona, si has arribat a aquesta pàgina i després apartat per apartat fins aquí, des del Consell et convidem a encaminar-te en la representació estudiantil, es necessita més persones amb iniciativa i inquietuds com la teva!! ce@udl.cat

v2. Última revisió el 02/12/2024

❤️CEUdL❤️

  1. 📚 Biblioteques i Sales d'Estudi | Calendaris i aforament en directe
  2. 📖 InfoNormesUdL | Normativa d'avaluació i la resta de normes explicades, coneix els teus drets!
  3. 📑 Repositori d'apunts i d'exàmens |  Consulta i descàrrega els apunts i exàmens de cursos anteriors
  4. 📋 Sistema de Publicació d'Enquestes | Publica la teva enquesta del grau/TFG/TFM
  5. 📬 BÚSTIA D'ASSESSORAMENT Contacta, sol·licita ajuda, emet una queixa, privat amb el Consell
  6. 📆 Calendari d'Esdeveniments | Consulta el calendari global de la UdL i subscriu-te segons les teves preferències
  7. 🛩️ Simulador Mobilitat | Calcula la qualificació que tens segons els criteris de la convocatòria de Erasmus/Mobilitat
  8. 👤 El teu perfil de la Intranet | Consulta tota la info i descàrrega els teus crèdits de Matèria Transversal