
Estudiants d'ETSEAFIV han participat en la Jornada “ODSesiones”
Organitzada per la Universitat de Múrcia per promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU
El divendres 7 de febrer, dues
alumnes d’ETSEAFIV van assistir a la Jornada “ODSesiones” de la
Universitat de Múrcia (UMU), en representació del Consell de l’Estudiantat de la
UdL. Aquest esdeveniment forma part d’un projecte destinat a sensibilitzar la
comunitat universitària sobre la rellevància dels 17 Objectius de
Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Organització de les Nacions
Unides (ONU) dins l’Agenda 2030.
Figura 1. Paula Perdices, secretària del CE d’ETSEAFIV; i Clara Avellaneda, vocal; a la Facultat de Biologia de l’UMU. Font: Alex Cerrato Carrasco.
La Jornada es va dur a terme a la Facultat de Biologia perquè des de l’UMU es treballa cada mes en un dels objectius, i el febrer l’han dedicat a l’ODS 13: Acció pel clima. L’edició va ser inaugurada pel rector de la universitat, en D. José Luján, a mà de D. Juan María Vázquez, conseller de Medi ambient, Universitats, Investigació i Mar Menor de la Comunitat de Múrcia. En ambdós discursos es va destacar el paper clau que prenen les Universitats en generar espais d’intercanvi d’idees i d’esperança per l’execució d’accions per l’acompliment dels ODS i es va fer referència a la Declaració Universal de l’ONU de l’any 1947, destacant que “és el coneixement que ens permet avançar com a societat.”
Figura 2. Participants (professorat, ponents i estudiants) de la Jornada. Font: Font: Roberto Fuentes Cearra.
Després de la presentació del Projecte i els eixos del programa, els representants de les 40 universitats públiques espanyoles van disposar d’un espai per intervenir i debatre les propostes de cada Facultat i donar veu a les seves inquietuds o interessos.
Figura 3. Sala d’Actes de la Facultat de Biologia de la Universitat de Múrcia amb els representants de cada universitat. La Taula Rodona de dreta a esquerra: Longinos Marín Rives, Juan María Vázquez, José Luján Alcaraz, Ignacio Pomares Hernández. Font: Roberto Fuentes Cearra.
A continuació es va dur a terme la Conferència “Canvi Climàtic i contaminació atmosfèrica: dos assassins silenciosos”, a càrrec de Pedro Jiménez Guerrero, professor de l’UMU, i més tard una Fira d’organitzacions no governamentals (ONG), on les entitats van presentar les accions que realitzen interrelacionades amb l’Acció pel Clima (ODS13). La jornada va acabar amb l’actuació musical de la Coral Universitària i un dinar amb plats típics de gastronomia murciana.


Figura 4. Pedro Jiménez Gerrero de ponent en la Conferència. Font: Roberto Fuentes Cearra. i Figura 5. Activitats organitzades per les entitats amb voluntaris. Font: Paula Perdices Oset.
En conjunt, ha estat una trobada nacional interessant i de gran valor en termes de representació estudiantil, perquè ha permès l’intercanvi d’idees i perspectives entre diferents universitats espanyoles, i servirà com a punt de referència per futures activitats per conscienciar davant el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible al Campus d’ETSEAFIV.
Tanmateix, des de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, defensem el pensament crític acompanyat d’una visió global, i convé reflexionar sobre si realment el programa d’activitats que fomenten des de “ODSesiones” té un impacte real en la dimensió social, mediambiental i econòmic, atès que en la Jornada, s’ha trobat una mancança de dades que en demostrin l’efectivitat. Així doncs, una proposta de millora seria destinar més temps a presentar evidències científiques (en comptes d’únicament la presentació del projecte) i alhora, ampliar el temps d’intervenció als estudiants, considerant que només van tenir 45 minuts.